Ułatwienia dostępu

  • Logo

DZIEŃ JABŁKA

28 września nasze przedszkolaki wspólnie obchodziły Światowy Dzień Jabłka. Celebrowanie tego święta miało na celu promowanie jak najczęstszego spożywania tego owocu, ze względu nie tylko na jego walory smakowe ale przede wszystkim ze względu na zawartość wielu wita-min, antyoksydantów i minerałów. Dzieci zapoznały się z różnymi odmianami jabłek, kształtowały nowe pojęcia matematyczne przeliczając jabłka a także rozpoznawały i określały kształt owoców z zasłoniętymi oczami. Wszystkie zabawy tego dnia dominowały pod znakiem jabłka - zagadki słowne, piosenki, tańce, zabawy ruchowe, konkurencje zręcznościowe. Na koniec dzieci wykonały kreatywną prace plastyczną wykorzystując różne techniki - malowanie farbami, wydzieranka z papieru, klejenie, a na koniec - pyszna degustacja jabłek.


PRAŻONE JABŁKA

Nawiązując do Światowego Dnia Jabłka, dzieci z grupy 5-latków, poznały możliwości przetwarzania jabłek - musy, przeciery, dżemy, konfitury, kompoty itp. Podczas zajęć dzieci zwracały uwagę na spożywanie jabłek po uprzednim ich umyciu a także obraniu ze skórki. Tego dnia, przedszkolaki pod okiem nauczyciela wspólnie przygotowały pyszne i zdrowe prażone jabłka, które zamknęły we własnoręcznie przygotowanych i ozdobionych słoiczkach. Okazało się, że taki prosty deser niezwykle wpisał się w smaki naszych przedszkolaków.


KOKTAJL OWOCOWY

Koktajle stanowią idealną zdrową przekąskę a także są świetnym sposobem na włączenie owoców i warzyw do diety szczególnie dzieci. Ponad to, dostarczają składników odżywczych a wzbogacone o jogurt naturalny i płatki owsiane zapewniają zdrową dawkę energii z naturalnych cukrów. Wiedzą o tym nasze panie, które wraz z dziećmi przygotowały takie właśnie koktajle. Przedszkolaki samodzielnie pod nadzorem pań kroiły owoce, wrzucały do blendera i do-dawały płatki, musli i jogurt. Na koniec czekała wszystkich degustacja. Było pysznie i zdrowo!


SAŁATKA OWOCOWA

W naszym przedszkolu dzieci samodzielnie przygotowały pyszną, pełną kolorów i przede wszystkim zdrową sałatkę owocową wedle własnych preferencji. Dużo dzieci zdecydowało się połączyć smaki i próbowały owoców, które do tej pory nie należały do ich ulubionych. Degustacja własnoręcznie przygotowanych sałatek była bardzo przyjemna. Niewątpliwie stanowiła świetną alternatywę dla słodyczy, które dzieci bardzo lubią. Kończąc pracę wiele przed-szkolaków zapowiedziało, że sałatki owocowe na stałe zagoszczą w ich domowych jadłospisach.