KONFERENCJA METODYCZNO-NAUKOWA W CZUDCU
W dniu 6 marca 2025 roku w Czudcu odbyła się konferencja pt. „Program przedszkole i szkoła promująca zdrowie w województwie podkarpackim” zorganizowana przez PCEN i Kuratorium Oświaty w Rzeszowie. Udział w tym spotkaniu wzięło ok. 120 uczestników, w tym z naszego przedszkola p. Magdalena Dyrkacz i p. Magdalena Szczygieł oraz pani wicedyrektor Dorota Kołodziej. Celem konferencji było promowanie idei przedszkola i szkoły promującej zdrowie oraz doskonalenie warsztatu koordynatora ds. promocji zdrowia w przedszkolu i w szkole promującej zdrowie w zakresie diagnozowania, planowania, realizowania i ewaluacji działań z promocji zdrowia. Była też możliwość promocji danej placówki poprzez wyeksponowanie własnego stanowiska ze zdrowymi przekąskami i działaniami na rzecz promocji zdrowia. Również i nasze przedszkole zaprezentowało się zdrowo i kolorowo, między innymi przez jabłkowe musy, chlebek bananowy i proziaki. Na stanowisku mieliśmy również wystawione kroniki z opisami i zdjęciami naszych działań, jak też prace dzieci.
OGRÓDKI WIOSENNE
We wszystkich grupach w marcu można było poczuć już wiosnę. Choć na zewnątrz pogoda w kratkę, to w salach zrobiło się kolorowo. Wiosenne ogródki w przedszkolu to wspaniała inicjatywa, która pozwala dzieciom nawiązać bliski kontakt z naturą, rozwijać umiejętności obserwacyjne oraz uczyć się odpowiedzialności za rośliny. Dzieci chętnie angażowały się w sadzenie roślinek – kwiatów np. narcyzów, tulipanów, bratków i warzyw – cebuli i fasoli. Potem je z ciekawością obserwowały, jak rosną i jakie zmiany zachodzą i co się z nimi dzieje. Podczas sadzenia roślin dzieci mogły uczyć się o cyklu życia roślin oraz ich potrzebach, jak woda, słońce, gleba. Samodzielne uprawianie warzyw już od wczesnych lat dziecięcych może zwiększyć motywację do zdrowego odżywiania się w wieku późniejszym.
PIECZONE JABŁUSZKA
Pieczone jabłka to pyszny i zdrowy deser, który ma wiele walorów odżywczych. Jabłka są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza witaminę C) oraz antyoksydanty, co sprawia, że są korzystne dla zdrowia każdego człowieka. I właśnie w przedszkolu najpierw na Gminnym Przeglądzie Recytatorskim „Jak dorosnę to zostanę ...” 21 marca na poczęstunku dla przybyłych gości, a potem 27 marca na drugie śniadanie można było poczuć rozchodzący się, przyjemny, słodki zapach pieczonych jabłuszek, jako słodką przekąskę. Dzieci z wielką ciekawością smakową degustowały ten wspaniały deser. Pieczone jabłka nie tylko zachowują swoje wartości odżywcze, ale też są łatwiejsze do strawienia. I jest to doskonały sposób na zdrową przekąskę.